Mελατονίνη - η ορμόνη και του ήλιου και του σκοταδιού...
...προστατεύει την υγεία σας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας - Μέρος 6ο
*του M. Langen*
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
Μέρος 3ο:
Μέρος 4ο:
Μέρος 5ο:
Έμφραγμα και τραυματισμός του μυοκαρδίου
Σύμφωνα με μια προοπτική ένθετη μελέτη περιπτώσεων ελέγχου συμμετεχόντων από τις κοόρτες I και II της Μελέτης Nurses' Health Study, μια χαμηλότερη νυχτερινή έκκριση μελατονίνης συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, ειδικά μεταξύ γυναικών με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια μελατονίνης μπορεί να είναι ένας νέος και τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου (74).
Ωστόσο, η μελατονίνη μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικών επεισοδίων και τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων. Παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης των οξέων καρδιακών προσβολών έχει αυξηθεί χάρη σε καλύτερες θεραπείες, πολλοί άνθρωποι που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξακολουθούν να πεθαίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
“…το έμφραγμα του μυοκαρδίου οδηγεί σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σε πολλές περιπτώσεις, ασκώντας τεράστια παγκόσμια επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης στους οικονομικούς πόρους μιας χώρας. Παρά την έγκαιρη επαναιμάτωση με πρωτογενή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα μετά από ΑΜΙ (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) παραμένουν σημαντικές, με 7% θάνατο και 22% νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια σε ένα έτος”. (75)
Οι στρατηγικές επαναιμάτωσης (μέσω εφαρμογής στεντ, μπαλονιών, παράκαμψης κλπ.), όπως η λεγόμενη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση ή στεφανιαία παράκαμψη που λαμβάνουν συχνά οι ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, συμβάλλουν στη μείωση της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης θνησιμότητας. Από την άλλη πλευρά, οδηγούν στη λεγόμενη βλάβη της ισχαιμίας/επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου (IR). Βλάπτουν τον καρδιακό μυ. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια μέσα στους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει! Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν μελατονίνη σε συνδυασμό με θεραπεία επαναιμάτωσης (λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, για παράδειγμα) είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης μετά την παρέμβαση, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία επαναιμάτωσης χωρίς μελατονίνη. Τα χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης δείχνουν ότι η βλάβη που προκαλείται στον καρδιακό μυ είναι χαμηλότερη. Και έτσι, ο κίνδυνος αρνητικών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων (όπως η ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας) είναι επίσης χαμηλότερος. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελατονίνη είναι ένας καρδιοπροστατευτικός παράγοντας (76).
Η μελατονίνη πρέπει να χορηγείται πριν ή κατά τη διάρκεια αυτών των παρεμβάσεων, γιατί πρέπει να κατανέμεται στις περιοχές του μυοκαρδίου για να τις προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της επαναιμάτωσης. Δεδομένου ότι η μελατονίνη φαίνεται να μπορεί να προστατεύει την καρδιά από βλάβες, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μειώνει επίσης την άμεση βλάβη που προκαλείται από ένα έμφραγμα. Έτσι, εάν έχετε αρκετή μελατονίνη, όχι μόνο διατρέχετε χαμηλότερο κίνδυνο να υποστείτε έμφραγμα, αλλά και ένα περιστατικό έμφραγμα και η νοσοκομειακή θεραπεία αυτής της καρδιακής προσβολής θα προκαλούσε επίσης λιγότερο τραυματισμό και λιγότερο θανατηφόρο αντίκτυπο.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, 94 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πρωτογενή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση λόγω οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε ενδοφλέβια μελατονίνη, είτε εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας επαναιμάτωσης. Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης, το κύριο καταληκτικό σημείο (που ορίζεται ως: θάνατος ή επανεισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας) εμφανίστηκε στο 20,4% των ασθενών με εικονικό φάρμακο και μόνο στο 6,7% των ασθενών που έλαβαν μελατονίνη μετά από καρδιακή προσβολή. Αυτό μεταφράζεται σε 67% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου εντός δύο ετών από την παρακολούθηση.
“Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δείχνουν ότι η θεραπεία με ενδοφλέβια μελατονίνη σε ασθενείς με ΑΜΙ (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) που υποβάλλονται σε πρωτογενή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα θανάτου ή επανεισδοχής λόγω καρδιακής ανεπάρκειας”. (75)
Η μελατονίνη μπορεί επομένως όχι μόνο να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, αλλά και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση των προσβεβλημένων ασθενών.
Σε πρόσφατο άρθρο, που δημοσίευσε η υπηρεσία ορθομοριακών ειδήσεων, ο καρδιολόγος Δρ. Levy εξήγησε ότι οι λοιμώξεις Covid και οι εμβολιασμοί για την Covid μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της καρδιάς (οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα), που πιθανότατα ευθύνεται για πολλούς από τους υπερβάλλοντες θανάτους που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικά από τότε που εισήχθησαν τα εμβόλια, η θνησιμότητα αυξήθηκε σε πολλές χώρες. Υπήρξε μεγάλη αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας μετά από προγράμματα εμβολιασμού σε χώρες με υψηλό βαθμό εμβολιασμού. Και αυτό μάλλον δεν ήταν μόνο ένας “συσχετισμός”, αλλά στην πραγματικότητα το αίτιο, όπως μας δείχνουν αναλύσεις επιστημόνων δεδομένων, όπως ο Prof. Neil και ο Prof. Fenton:
“Υπάρχει σαφές μήνυμα ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού προκαλεί, τουλάχιστον, ένα μέρος των υπερβαλλόντων θανάτων”, κατέληξαν οι καθηγητές στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 (77).
Ή σύμφωνα με την ανάλυση υπερβάλλουσας θνησιμότητας από τον καθηγητή Kuhbander και τον καθηγητή Reitzner από τον Αύγουστο του 2022:
“Όπως φαίνεται (...) δεν υπάρχει ορατή θετική επίδραση των εμβολιασμών στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Αντίθετα, παρατηρείται το αντίθετο. Αν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, το 82,7% του πληθυσμού άνω των 60 ετών και το 65,2% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ο αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων άρχισε ωστόσο να αυξάνεται έντονα, φτάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 15.000 υπερβαλλόντων θανάτων τον Δεκέμβριο του 2021. (...) Ο αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων ακολουθεί πιστά την πορεία του αριθμού των εμβολιασμών, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και μείωση μόλις μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμών. Παρόμοιο σήμα ασφαλείας όσον αφορά τη χρονική σχέση μεταξύ αύξησης των εμβολιασμών και θανάτων παρατηρείται επίσης στο επίπεδο των θνησιγενών τοκετών. Ακριβώς με την έναρξη των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 18-59, ο αριθμός των θνησιγενών γεννήσεων αυξήθηκε ξαφνικά αφού ήταν σταθεροί τουλάχιστον τα δύο προηγούμενα χρόνια”. (79)
Οι μελέτες αυτοψίας επιβεβαίωσαν επίσης ότι πολλοί από τους (αιφνίδιους) θανάτους που παρατηρήθηκαν σε αφθονία στους πληθυσμούς που ακολουθούσαν τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού μπορεί να συνδέονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό (θανατηφόρα φλεγμονή της καρδιάς που προκαλείται από το εμβόλιο) (78).
Ο Δρ. Levy υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα τροπονίνης (και D-διμερούς) για να μάθουν εάν υπάρχει (υποκλινική) φλεγμονή στην καρδιά. Εάν είναι αυξημένη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά και υψηλή δόση βιταμίνης C.
Εφόσον η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι καρδιοπροστατευτική, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσθήκης της σε αυτό το πρωτόκολλο. Γνωρίζουμε ότι η μελατονίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης μετά από μόλυνση από Covid και γνωρίζουμε ότι η μελατονίνη αποτρέπει την καρδιακή βλάβη. Όπως περιγράφεται στην ενότητα "Άλλες μολυσματικές ασθένειες", υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η μελατονίνη προλαμβάνει ή μειώνει τη μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς).
Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσουμε ότι όχι μόνο πολλοί από τους θανάτους από Covid, αλλά και πολλοί από τους θανάτους που προκαλούνται από το εμβόλιο για την Covid θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με έγκαιρη χορήγηση μελατονίνης. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της μελατονίνης ήταν γνωστές πριν ξεκινήσει η πανδημία και πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια.
Οι βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα εμβόλια Covid στο κυκλοφορικό σύστημα και στην καρδιά είναι γνωστές από νωρίς. Έτσι, όχι μόνο οι ασθενείς με Covid θα έπρεπε να έχουν λάβει θεραπεία με μελατονίνη, αλλά και τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να έχουν λάβει μελατονίνη, τουλάχιστον για μερικές ημέρες, για την πρόληψη ή τη μείωση των βλαβών. Πολλοί από τους θανάτους από την Covid και τα εμβόλια θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με αυτόν τον τρόπο.
Καρδιακή ανεπάρκεια
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι, δυστυχώς, μια συχνή ασθένεια. Δεν προκαλείται μόνο από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά έχει πολλές διαφορετικές αιτίες ή παράγοντες κινδύνου. Μια ανεπάρκεια μελατονίνης είναι πιθανώς μια σημαντική αιτία. Σε όλο τον κόσμο, 23 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν (80). Επηρεάζει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (που έχουν πολύ χαμηλή μελατονίνη), με επιπολασμό 1 στα 5 άτομα άνω των 75 ετών (81).
Διπλά τυφλές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η μελατονίνη είναι μια αποτελεσματική (επικουρική) θεραπεία για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις καρδιακές λειτουργίες (κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας) και να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου (82)(83). Τα κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής, βελτιώθηκαν επίσης. Με άλλα λόγια, χάρη στη μελατονίνη, η καρδιά θα έχει ξανά περισσότερη ενέργεια και θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των τυπικών συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας όπως δύσπνοια, κόπωση, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, μειωμένη ικανότητα για περπάτημα ή άσκηση 82)(83).
Δεδομένου ότι η μελατονίνη βελτιώνει τις καρδιακές λειτουργίες, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και αυτών των ασθενών.
Είναι σημαντικό ότι για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η πρόγνωση, εκτός από τη συνήθη φροντίδα τους, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία μόνο με μελατονίνη αλλά και με άλλες ορθομοριακές ουσίες που βελτιώνουν τη σύνθεση μιτοχονδριακής ενέργειας. Το συνένζυμο Q10 είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για αυτά τα άτομα. Σε μια διπλά τυφλή δοκιμή, με 420 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η μακροχρόνια συμπλήρωση ημερήσιου Q10 (300 mg) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την καρδιακή λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά και από όλες τις αιτίες μειώθηκαν σχεδόν στο μισό στην ομάδα του Q10 κατά τη διάρκεια των 2 ετών παρακολούθησης: καρδιαγγειακή θνησιμότητα (9% έναντι 16%, p = 0,026), θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (10% έναντι 18 %, p = 0,018) και επίπτωση νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια (p = 0,033). (84)
Πιθανότατα, εάν οι ασθενείς είχαν λάβει Q10 + μελατονίνη, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Για να επωφεληθείτε από ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνδυαστούν όλα τα σχετικά με το καρδιαγγειακό μικροθρεπτικά συστατικά.
Συνεχίζεται…