Mελατονίνη - η ορμόνη και του ήλιου και του σκοταδιού...
...προστατεύει την υγεία σας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας - Μέρος 7ο
*του M. Langen*
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
Μέρος 3ο:
Μέρος 4ο:
Μέρος 5ο:
Μέρος 6ο:
Ανάρρωση από εγκεφαλικό
Η μελατονίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό. Βελτιώνει την ανάρρωση τόσο του ισχαιμικού εγκεφαλικού, όσο και του αιμορραγικού εγκεφαλικού. Σε μια διπλά τυφλή RCT, που δημοσιεύθηκε το 2022, οι ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο, είτε 20 mg μελατονίνης ημερησίως για πέντε ημέρες. 30 και 90 ημέρες μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς που έλαβαν μελατονίνη είχαν σημαντικά λιγότερα νευρολογικά ελλείμματα και χαμηλότερη λειτουργική αναπηρία σχετιζόμενη με εγκεφαλικό, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
“Αν και προκαταρκτικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η έγκαιρη θεραπεία με μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της λειτουργικής και νευρολογικής ανάκαμψης μετά από εγκεφαλικό”, κατέληξαν οι συγγραφείς (85).
Σε μια άλλη διπλά τυφλή μελέτη με τίτλο “Η συμπλήρωση μελατονίνης μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών με αιμορραγικό εγκεφαλικό στη μονάδα εντατικής θεραπείας”, 40 ενήλικες ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό στη ΜΕΘ έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο, είτε 30 mg μελατονίνης κάθε βράδυ μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. Τόσο η διάρκεια του μηχανικού αερισμού (4 έναντι 12 ημερών), όσο και η παραμονή στη ΜΕΘ (8 έναντι 12 ημερών) ήταν χαμηλότερη στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μελατονίνη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (σημαντικό για παραμονή στη ΜΕΘ και σχεδόν σημαντικό για μηχανικό αερισμό). Και παρόλο που δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, λόγω του σχετικά χαμηλού αριθμού ασθενών σε αυτή τη μελέτη, η θνησιμότητα ήταν 50% χαμηλότερη στους ασθενείς με μελατονίνη (15% έναντι 30%) (86).
Η μελατονίνη αποτρέπει τους τραυματισμούς των πνευμόνων που σχετίζονται με τον αναπνευστήρα, που μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς μηχανισμούς με τους οποίους μειώνει τη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς. Επίσης, η μελατονίνη μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του μηχανικού αερισμού, μειώνοντας την ποσότητα των απαιτούμενων ηρεμιστικών παραγόντων. Ηρεμιστικά όπως η μορφίνη, έχουν κατασταλτικές ιδιότητες του αναπνευστικού. Έτσι, εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν μελατονίνη, δεν χρειάζονται τόσο μεγάλη ποσότητα ηρεμιστικών και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσουν τον μηχανικό αερισμό.
Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης σε μια άλλη διπλά τυφλή μελέτη με ασθενείς με τραυματική ενδοκρανιακή αιμορραγία (αιμορραγία εγκεφάλου λόγω τραύματος στο κεφάλι). Σε όσους έλαβαν μελατονίνη, η διάρκεια του αερισμού ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (7 έναντι 12 ημερών) και η απαίτηση για ηρεμιστικά, όπως η μορφίνη, ήταν μειωμένη. Επίσης, σύμφωνα με την κλίμακα κώματος της Γλασκώβης, η μελατονίνη βελτίωσε τα νευρολογικά αποτελέσματα των ασθενών. Ανέκτησαν τις αισθήσεις τους πιο γρήγορα. (87)
Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD)
Η μελατονίνη βοηθά επίσης στην προστασία του συκωτιού σας.
“Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) έχει παγκόσμιο επιπολασμό περίπου 25%. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου και η NAFLD προβλέπεται να γίνει η κύρια αιτία κίρρωσης που απαιτεί μεταμόσχευση ήπατος την επόμενη δεκαετία”,
περιέγραψαν οι συντάκτες μιας επισκόπησης του 2018 (88).
Επιπλέον, η NAFLD είναι επίσης η κύρια αιτία ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Στον παγκόσμιο υπέρβαρο πληθυσμό, ο επιπολασμός της NAFLD είναι ακόμη και 70%. (89)
Δεδομένου ότι η μελατονίνη είναι ρυθμιστής του μεταβολισμού των λιπιδίων, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες και αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο εσωτερικό του ήπατος. Με αυτόν τον τρόπο, η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει/μειώσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της NAFLD και έτσι να προστατεύσει το ήπαρ από σοβαρές επιπλοκές, όπως η στεατοηπατίτιδα, η κίρρωση, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και η ηπατική ανεπάρκεια.
Εκτός από άλλα μέτρα, όπως η απώλεια βάρους, η βελτίωση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της πάθησης. Οι μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης βελτιώνει αρκετές ηπατικές παραμέτρους σε ασθενείς με NAFLD (90)(91).
Στο ήπαρ, η μελατονίνη καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψει την υπεροξείδωση των λιπιδίων και την υπεροξείδωση της λιπιδικής μεμβράνης, η οποία έχει κύριο ρόλο στην εξέλιξη της στεάτωσης σε στεατοηπατίτιδα, τη νέκρωση των ηπατικών κυττάρων, τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την αύξηση των τρανσαμινασών και την ίνωση.
Οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα:
“Η μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει την πρόοδο της NAFLD. Μπορεί επίσης να μειώσει τις παραμέτρους της ηπατικής λειτουργίας. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της NAFLD και πιθανώς ως μέρος του σχεδίου θεραπείας για ασθενείς με NAFLD”. (90)
Οστική απώλεια
Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό για πολλούς ανθρώπους, νέα έρευνα δείχνει ότι η μελατονίνη είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών όπως η βιταμίνη D, η K2 κλπ. Διπλά τυφλές μελέτες με περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση μελατονίνης (3 mg ημερησίως πριν τον ύπνο) βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας και μπορεί ακόμη και να αυξήσει την οστική πυκνότητα (στον αυχένα του μηριαίου ή στη σπονδυλική στήλη) (92)(93). Έτσι, η μειωμένη σύνθεση μελατονίνης στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της “σχετιζόμενης με την ηλικία” οστικής απώλειας, της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων. Ειδικά στους ηλικιωμένους, τα κατάγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, καθώς η επακόλουθη αδυναμία κίνησης και η μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη και σοβαρή σωματική υποβάθμιση...
Προκειμένου να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η υγεία των οστών, είναι σημαντικό να παρέχονται όλα ή πολλά από τα σχετικά μικροθρεπτικά συστατικά σε επαρκή συγκέντρωση.
Το 2017 δημοσιεύτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διπλά τυφλή μελέτη. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία (προκαταρκτικό στάδιο οστεοπόρωσης) υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εικονικό φάρμακο ή MSDK, έναν ημερήσιο συνδυασμό μελατονίνης (5 mg), κιτρικού στροντίου (450 mg), βιταμίνης D (2000 IU) και βιταμίνης Κ2 (60 mcg). Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα, δείχνοντας σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας (BMD) και ως εκ τούτου, χαμηλότερη πιθανότητα κινδύνου κατάγματος στο μέλλον.
“Συμπερασματικά, ο συνδυασμός μελατονίνης, στροντίου (κιτρικό), βιταμίνης D3 και βιταμίνης Κ2 αύξησε σημαντικά την BMD της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά 4,3% και του αυχένα του αριστερού μηριαίου κατά 2,2%, με μια τάση (p=0,069) προς αύξηση της BMD του ισχίου από την έναρξη μετά από ένα χρόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές οστεοπενικές γυναίκες. Η 10ετής πιθανότητα κινδύνου σπονδυλικού κατάγματος μειώθηκε κατά 6,48% ως απόκριση στη θεραπεία με MSDK, σε σύγκριση με αύξηση 10,8% στο εικονικό φάρμακο. Το MSDK μείωσε τον κύκλο εργασιών των οστικών δεικτών, κυρίως αυξάνοντας τον δείκτη σχηματισμού οστού P1NP και διατηρώντας υγιή οστική ανανέωση (↓CTx:P1NP αναλογίες). Το MSDK έδειξε θετικά αποτελέσματα στη φλεγμονώδη κατάσταση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ειδικά σε σχέση με τον ύπνο”. (94)
Ενώ υπάρχουν πολλά πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και παρεμβάσεις (όπως η άσκηση) που μπορούν ή πρέπει να εφαρμοστούν για την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας των οστών, ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μέτρα είναι η πρόσληψη σκόνης φραγκοστάφυλου.
Το 2022, δημοσιεύτηκε μια διπλά τυφλή μελέτη, που έδειξε ότι η ημερήσια πρόσληψη 784 mg σκόνης φραγκοστάφυλου για 6 μήνες μείωσε σημαντικά την απώλεια της οστικής πυκνότητας ολόκληρου του σώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 784 mg σκόνης φραγκοστάφυλου για έξι μήνες μετριάζει τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακής απώλειας οστού, ενδεχομένως μέσω της ενίσχυσης του σχηματισμού οστών”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια χαμηλότερη δόση (392 mg) ήταν λιγότερο αποτελεσματική (95).
Οφθαλμικές παθήσεις
Η μελατονίνη, ως ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, προστατεύει τα μάτια από το οξειδωτικό στρες και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην πρόληψη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες περιγράφουν ότι η σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της κατάστασης της μελατονίνης είναι μία από τις κύριες υποκείμενες αιτίες της “σχετιζόμενης με την ηλικία” εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). (96)
Σύμφωνα με τους συντάκτες μιας ανασκόπησης, που δημοσιεύθηκε το 2020:
“Η επίδραση της μελατονίνης στη μιτοχονδριακή λειτουργία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και της απόπτωσης στον αμφιβληστροειδή. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η μελατονίνη έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει και να θεραπεύσει την AMD”. (97)
Η AMD είναι (σε προχωρημένη μορφή) η κύρια αιτία απώλειας όρασης ή τύφλωσης σε ηλικιωμένους και επηρεάζει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Και:
“Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει την ικανότητα να ελέγχει τη μελάγχρωση των ματιών και ως εκ τούτου να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που φτάνει στους φωτοϋποδοχείς, να καθαρίζει τις ρίζες υδροξυλίου και να προστατεύει τα κύτταρα του χρωστικού επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς (RPE) από οξειδωτική βλάβη. Επομένως, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η φυσιολογική μείωση της μελατονίνης σε ηλικιωμένους μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δυσλειτουργία του RPE, η οποία είναι μια πολύ γνωστή αιτία για την έναρξη της AMD”, εξήγησαν οι συγγραφείς μιας μελέτης.
Με άλλα λόγια, η ανεπάρκεια μελατονίνης μπορεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες της ("σχετιζόμενης με την ηλικία") εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση. Η μελατονίνη προστατεύει τα μάτια σας.
Σε μια σειρά περιπτώσεων με 55 ασθενείς με AMD (συμπεριλαμβάνονται τόσο η υγρή, όσο και η ξηρή μορφή), η μελατονίνη, 3 mg κάθε μέρα πριν τον ύπνο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις παθολογικές αλλαγές της ωχράς κηλίδας στους περισσότερους συμμετέχοντες.
“Στους 6 μήνες θεραπείας, η οπτική οξύτητα είχε διατηρηθεί γενικά σταθερή. Αν και ο χρόνος παρακολούθησης δεν είναι μεγάλος, αυτό το αποτέλεσμα είναι ήδη καλύτερο από την κατά τα άλλα εκτιμώμενη φυσική πορεία. Η αλλαγή της εικόνας του βυθού ήταν αξιοσημείωτη. Μόνο 8 μάτια παρουσίασαν περισσότερη αιμορραγία αμφιβληστροειδούς και 6 μάτια περισσότερα εκκρίματα αμφιβληστροειδούς. Η πλειοψηφία είχε μειωμένες παθολογικές αλλαγές της ωχράς κηλίδας. Συμπεραίνουμε ότι η καθημερινή χρήση 3 mg μελατονίνης φαίνεται να προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και να καθυστερεί την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες”. (98)
Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών της επιδράσεων, η μελατονίνη είναι επίσης πιθανό να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θεραπεία άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια RCT που δημοσιεύτηκε το 2023 δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας (ROP). Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνά τα πρόωρα βρέφη που πρέπει να υποβληθούν σε οξυγονοθεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όρασης και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στα βρέφη.
Τα πρόωρα βρέφη που έλαβαν μελατονίνη (3 mg/kg/ημέρα), χορηγούμενη από την 7η ημέρα της γέννησης έως το τέλος της εβδομάδας 37, είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ROP. Ωστόσο, δυστυχώς, η τυχαιοποίηση δεν ήταν ιδανική σε αυτή τη μελέτη, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Επομένως, αυτή η μελέτη δεν πρέπει να θεωρείται απόδειξη, αλλά μάλλον ισχυρή υπόδειξη ότι η μελατονίνη, εκτός από την τυπική θεραπεία, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο ROP (99).
Συνεχίζεται…