Η Γερμανία δημιουργεί ικανότητα παραγωγής άνω του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων mRNA ανά έτος
Μια εγκατάσταση 100 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύει την υπάρχουσα ικανότητα παραγωγής mRNA της Γερμανίας κατά 200 εκατομμύρια δόσεις το χρόνο. Για τι προορίζονται τα εμβόλια;
*του Robert Kogon*
Τον περασμένο μήνα, το τμήμα βιοτεχνολογίας της γερμανικής εταιρείας Wacker εγκαινίασε μια νέα μονάδα παραγωγής mRNA στο Halle, όπου, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορεί να παρασκευάζει έως και 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή της εγκατάστασης κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA για τι;
Τα μόνα εμβόλια mRNA που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής είναι, φυσικά, τα εμβόλια mRNA για την COVID-19. Αναρίθμητα ζητήματα ασφάλειας έχουν τεθεί και συνεχίζουν να τίθενται σχετικά με αυτά τα προϊόντα. Ακόμη και μερικοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους έχουν, εν τω μεταξύ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απόδοσή τους και πλέον αναγνωρίζεται σχεδόν καθολικά, αν και συχνά σιωπηρά, ότι δεν κάνουν αυτό για το οποίο είχαν εξουσιοδότηση - δηλαδή, την πρόληψη της COVID-19 και, εν πάση περιπτώσει, η πανδημία της COVID-19, αν υπήρξε ποτέ πραγματικά, έχει επίσημα τελειώσει εδώ και δύο χρόνια.
Γιατί λοιπόν επένδυσε η Wacker 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εμβολίων mRNA για μια ανύπαρκτη αγορά και πώς θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά;
Ο υπουργός Οικονομίας του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ, Σβεν Σούλτσε, βρισκόταν σε ετοιμότητα για την τελετή των εγκαινίων και ακόμη και ο ίδιος φαινόταν να είναι κάπως μπερδεμένος σχετικά με το τι έκανε εκεί. “Είναι στην πραγματικότητα λίγο περίεργο”, είπε στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ARD με ένα χαμόγελο προβάτου, “Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, η πανδημία της COVID είναι πίσω μας…”.
Αλλά η λύση στο αίνιγμα βρίσκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο: στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης και στη μεγαλοπρέπεια. Διότι, ακόμη και αν η όρεξη του κοινού για τα φάρμακα mRNA έχει τουλάχιστον εξασθενίσει, η αφοσίωση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτά δεν σταμάτησε ποτέ. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς, όπως αναφέρθηκε εδώ, εδώ και εδώ, η γερμανική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την παραγωγή mRNA σε κεντρικό στοιχείο της βιομηχανικής της πολιτικής, με την ελπίδα να μετατρέψει τη χώρα σε παγκόσμιο “κόμβο” για τα εμβόλια mRNA.
Έτσι, ήδη τον Μάρτιο του 2022, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει τις λεγόμενες “συμβάσεις ετοιμότητας για πανδημία” με τουλάχιστον πέντε κατασκευαστές ή κοινοπραξίες, για να διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων για μελλοντική χρήση. Οι αποδέκτες των συμβάσεων περιελάμβαναν τις κορυφαίες εταιρείες mRNA της Γερμανίας BioNTech και CureVac (σε συνεργασία με την GSK), καθώς και τις Wacker, Celonic και IDT Biologika.
Όπως σημείωσε εκείνη την εποχή η ÄrzteZeitung, μια εξειδικευμένη γερμανική εφημερίδα για γιατρούς, “από τους προμηθευτές, μόνο η BioNTech … έχει ένα προϊόν στην αγορά μέχρι σήμερα”. Η BioNTech είναι, φυσικά, ο νόμιμος κατασκευαστής αυτού που είναι πιο γνωστό εκτός Γερμανίας ως το εμβόλιο “της Pfizer” για την COVID-19. Η CureVac είχε επίσης ένα υποψήφιο εμβόλιο για την COVID-19, αλλά δεν έλαβε έγκριση.
Οι συνολικές κρατικές πληρωμές προς τις εταιρείες από το 2022 έως το 2029 υποτίθεται ότι ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ικανότητα παραγωγής ήταν φαινομενικά δεσμευμένη για εγχώρια γερμανική χρήση. Όμως, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της δεσμευμένης παραγωγικής ικανότητας, με καθεμία από τις εταιρείες ή τις κοινοπραξίες να δεσμεύεται να παράγει έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ετησίως – και τη BioNTech να λέει ότι θα παράγει τουλάχιστον τόσες – αυτή η αιτιολόγηση δεν είχε ποτέ πολύ νόημα. Γιατί μια χώρα μόλις 80 εκατομμυρίων κατοίκων να χρειάζεται 400 εκατομμύρια ή περισσότερες δόσεις εμβολίων ετησίως;
Σημειώστε, επιπλέον, ότι όπως προαναφέρθηκε, η Wacker από μόνη της έχει στην πραγματικότητα δημιουργήσει ικανότητα παραγωγής έως και 200 εκατομμυρίων δόσεων υπό την αιγίδα του προγράμματος. Έτσι, εάν οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν κάνει ή κάνουν το ίδιο, θα δούμε στην πραγματικότητα να δημιουργείται ικανότητα παραγωγής έως και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων ετησίως.
Η νέα ικανότητα παραγωγής, επιπλέον, είναι επιπλέον της ικανότητας της ήδη υπάρχουσας μονάδας παραγωγής mRNA της BioNTech στο Marburg, την οποία η εταιρεία αγόρασε το 2020 εν αναμονή της έγκρισης και της διάθεσης του εμβολίου της για την COVID-19. Αυτή η εγκατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, θα έδινε μόνο στην BioNTech την ικανότητα να παράγει περίπου 750 εκατομμύρια δόσεις ετησίως. Έτσι, η συνολική γερμανική ικανότητα παραγωγής θα φτάσει σε πιθανώς πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως – προφανώς πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να απορροφήσει η γερμανική εγχώρια αγορά.
Στο πνεύμα του πρότζεκτ “κόμβου” εμβολίων, το πιο εύλογο σκεπτικό για το πρόγραμμα και τις de facto επιδοτήσεις είναι επομένως να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί η γερμανική ικανότητα εφοδιασμού της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς. Αυτή είναι πράγματι η έμμεση επίσημη παραδοχή στο αρχικό δελτίο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο σημειώνει ότι οι συμβάσεις είναι “διεθνώς επεκτάσιμες” και επομένως “θα συμβάλουν επίσης σημαντικά στην προμήθεια εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.