Ανασκόπηση: N1-μεθυλ-ψευδοουριδίνη (m1Ψ): Φίλος ή εχθρός του καρκίνου;
Ναι, είναι φίλος. Του καρκίνου. Όχι του ανθρώπου...
*της Jessica Rose, PhD*
Ανατρέξτε σε ένα νέο άρθρο με τίτλο “Ανασκόπηση: N1-μεθυλ-ψευδοουριδίνη (m1Ψ): Φίλος ή εχθρός του καρκίνου;” που θα σερβιριστεί ζεστό και ζουμερό στο International Journal of Biological Macromolecules σύντομα [1].
Το άρθρο είναι αρκετά μεγάλο, αλλά το μήνυμα είναι απλό. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η Ν1-μεθυλ-ψευδοουριδίνη (m1Ψ) - η ίδια που προκαλεί την μετατόπιση πλαισίου - προάγει και τον καρκίνο.
Βρήκαμε ότι η m1Ψ από τα εμβόλια mRNA βλάπτει τις οδούς σηματοδότησης RIG-I και υποδοχέων τύπου toll (TLR), εμποδίζοντας έτσι τη σύνθεση IFN Τύπου Ι.
Είναι ενδιαφέρον, γιατί πολύ πρόσφατα έγραψα ένα άρθρο σχετικά με τη σχέση μεταξύ του SARS-2, του συστήματος CRISPR/Cas-9 και του HIV. Σε αυτό το άρθρο αναφέρθηκα σε μια μελέτη που έδειξε ότι “το προϊόν mRNA για τον SARS-CoV-2 (BNT162b2) ενεργοποιεί τον άξονα RIG-I/TLR-TNF-NFκb”. Σε αυτήν την πιο πρόσφατη μελέτη, οι συγγραφείς περιλαμβάνουν μια υποενότητα με τίτλο “Ο εμβολιασμός με mRNA επηρεάζει το μονοπάτι σηματοδότησης RIG-I: επιπτώσεις για την ανάπτυξη καρκίνου”.
Το RIG-I είναι ένα καλά μελετημένο και σημαντικό μόριο στην οδό αναγνώρισης των παθογόνων, λόγω της σημασίας του στην ενεργοποίηση των ιντερφερονών τύπου 1, στις αντιιικές αποκρίσεις και στον έλεγχο του καρκίνου. Μάλλον μπορείτε να μαντέψετε τι σκέφτομαι.
Περί του RIG-I - επαγόμενο από ρετινοϊκό οξύ γονίδιο I
Το RIG-I είναι ένα απαραίτητο μόριο στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα για την αναγνώριση κυττάρων που έχουν μολυνθεί από έναν ιό [2].
Το RIG-I αναγνωρίζει το δίκλωνο RNA (dsRNA) στα κυτταροπλάσματα των κυττάρων και ενεργοποιεί τις ιντερφερόνες τύπου 1 - προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (σκεφτείτε απελευθέρωση IFN-γ) - και τις αντιιικές αποκρίσεις. Το RIG-I έχει επίσης τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με ορισμένους καρκίνους ανάλογα με την “ανάπτυξη” της ανοσοπαθολογίας [3].
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ενεργοποίηση του RIG-I και η επαγωγή ιντερφερόνης τύπου Ι αποδείχθηκε ότι προάγουν την εξέλιξη του καρκίνου [4].
Οι παραπάνω εργασίες στο Nature δημοσιεύτηκαν το 2017 και το 2020.
Η ουσία εδώ είναι ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω, για άλλη μία φορά, ότι αυτός ο γνωστός υποδοχέας αναγνώρισης παθογόνου (PRR) RIG-I, που αναγνωρίζει συγκεκριμένα το RNA, που παίζει γνωστούς ρόλους σε αντιιικές αποκρίσεις και ανοσοπαθολογίες (συμπεριλαμβανομένων παθολογιών καρκίνου) εάν δεν ελεγχθεί, δεν θεωρήθηκε ως πιθανός “επαγωγέας” καρκινικών παθολογιών μέσω απορρύθμισης.
"Το RNA που περιέχει m1Ψ προσκολλάται στο RIG-I, αλλά δεν είναι σε θέση να πυροδοτήσει τις παραδοσιακές αλλαγές στη διαμόρφωση του RIG-I που σχετίζονται με ισχυρές έμφυτες ανοσολογικές αποκρίσεις" [5].
Τι νόμιζαν ότι θα συνέβαινε αφού η βλάβη στο RIG-I έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ορισμένους καρκίνους; Σκεφτείτε την έλλειψη ελέγχου του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων λόγω της διαταραχής της IFN τύπου 1.
Εάν η σηματοδότηση των υποδοχέων TLR είναι εξασθενημένη - π.χ.: δεν μπορούν να δουν λόγω της m1Ψ, σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ αποφυγής του ανοσοποιητικού των τροποποιημένων mRNA - τότε πώς μπορούν να εκκινήσουν επαρκείς αποκρίσεις κατά του όγκου; Δεν μπορούν…
Έχουμε προειδοποιηθεί… [6,7]
Οι συγγραφείς αναφέρουν το ζήτημα της μετατόπισης πλαισίου και επίσης το ζήτημα των IgG4 που συνδέονται επίσης με τον καρκίνο:
“Προτείνουμε ότι η αυξημένη παραγωγή IgG4 που προέρχεται από επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό με mRNA θα μπορούσε να προκαλέσει ανάπτυξη καρκίνου σε ευαίσθητα άτομα”.
Περιέργως, μιλούν επίσης για G4 quadruplex και σχηματισμό R-loop.
Το άρθρο είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένο και επισημαίνει αυτό που ονομάζουν απροσδόκητα αποτελέσματα σε σχέση με τα δευτερεύοντα στοιχεία της m1Ψ. Τι να πω… Οτιδήποτε εξωγενές, που παρεμβαίνει στη/πειράζει τη γνωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος θα έχει κατάντη αποτελέσματα. Δυνητικά: απρόβλεπτα. Παρόλο που τα μη τροποποιημένα προϊόντα δεν είχαν αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με αυτήν την ανασκόπηση, προσωπικά θα περίμενα να συμβεί απολύτως οτιδήποτε όταν εγχυθεί εξωγενές γενετικό υλικό στα κύτταρα: να περιμένετε το απροσδόκητο.
Όπως σωστά επισημαίνουν οι συγγραφείς, ο καρκίνος είναι πολύπλοκος. Είναι μια μεταβολική διαταραχή που συνδέεται εγγενώς με υποξικά περιβάλλοντα και ανισορροπίες στα κύτταρα και στο σώμα μας. Οι τροποποιημένες δόσεις mRNA είναι απολύτως πειραματικές, με κάθε τρόπο που μπορεί να είναι ένα προϊόν πειραματικό. Μου είναι αδύνατο να καταλάβω ότι κάποιος μπορεί να μην περίμενε άσχημα αποτελέσματα - ακόμα κι αν ξεχάσετε το γεγονός ότι τα ίδια τα LNP (λιπονανοσωματίδια) είναι εξαιρετικά προβληματικά. Ο καρκίνος διατηρείται σταθερός από τα εγγενή μας συστήματα - εάν διαταράξετε αυτά τα συστήματα - διατρέχετε τον κίνδυνο να αφήσετε τον καρκίνο… να γίνει τούρμπο...
Ίσως είμαι απλώς το είδος του επιστήμονα που “υποθέτει το χειρότερο”, αλλά, όταν μιλάτε για γενετικό υλικό, ιούς και καρκίνο, δεν θα έπρεπε όλοι να είναι έτσι; Δεν θα έπρεπε οι ρυθμιστικές αρχές να είναι έτσι; Δεν θα έπρεπε -τουλάχιστον- να μιλάνε για αυτό τώρα;
Παραπομπές
1 A. Rubio-Casillas, D. Cowley, M. Raszek, et al., Review: N1-methyl-pseudouridine (m1Ψ): Friend or foe of cancer?, International Journal of Biological Macromolecules (2023), https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.131427
2 https://en.wikipedia.org/wiki/RIG-I
3 Nabet, B. Y. et al. Exosome RNA unshielding couples stromal activation to pattern recognition receptor signaling in cancer. Cell 170, 352–366.e13 (2017)
4 Rehwinkel, J., Gack, M.U. RIG-I-like receptors: their regulation and roles in RNA sensing. Nat Rev Immunol 20, 537–551 (2020). https://doi.org/10.1038/s41577-020-0288-3
5 Durbin, A.F., C. Wang, J. Marcotrigiano, et al., RNAs containing modified nucleotides fail to trigger RIG -I conformational changes for innate immune signaling. MBio, 2016. 7(5): p. 10.1128/mbio. 00833 -16
6 Pepini, T., A. -M. Pulichino, T. Carsillo, et al., Induction of an IFN -mediated antiviral response by a self-amplifying RNA vaccine: implications for vaccine design. The journal of immunology, 2017. 198(10): p. 4012 -4024
7 Seneff, S., G. Nigh, A.M. Kyriakopoulos, et al., Innate immune suppression by SARS - CoV-2 mRNA vaccinations: The role of G -quadruplexes, exosomes, and MicroRNAs. Food and Chemical Toxicology, 2022. 164: p. 113008