Τρεις πόλεις, ο ίδιος ιός;
Οι καμπύλες των θανάτων το 2020 στο Μπέργκαμο, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν τα γεγονότα μπορούν εύλογα να ενοχοποιήσουν την ξαφνική εξάπλωση του ίδιου παθογόνου.
*της Jessica Hockett*
Καθώς τα γεγονότα στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 που οδήγησαν σε κήρυξη πανδημίας και κοινωνικό κλείσιμο συνεχίζουν να συζητούνται, προσφέρω μια σύγκριση τριών τόπων που γνώρισαν σημαντική υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο “πρώτο κύμα”:
Επαρχία Μπέργκαμο, Ιταλία. Η επαρχία του Μπέργκαμο είναι μια από τις πολλές περιοχές στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας που υπέστησαν πρόωρη και εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα. Ο Jonathan Engler παρατήρησε ότι ο συγχρονισμός των αιχμών στην περιοχή αψηφά αυτό που θα περίμενε κανείς από την εξάπλωση της ασθένειας - που θα έπρεπε να μοιάζει περισσότερο με δασική πυρκαγιά που αναφλέγεται και υποχωρεί, παρά με πτώση βόμβας. Όσον αφορά την ποσοστιαία αύξηση, το Μπέργκαμο και άλλες επαρχίες είναι οι μόνες τοποθεσίες που ξεπέρασαν τη θνησιμότητα της Νέας Υόρκης την άνοιξη του 2020.
Νέα Υόρκη. Το επίκεντρο της συνεχιζόμενης έρευνάς μου, η ταχύτητα και το μέγεθος του γεγονότος μαζικών απωλειών της Νέας Υόρκης είναι μια ακραία τιμή στις ΗΠΑ και μια παγκόσμια ακραία τιμή, στο βαθμό των υπερβαλλόντων θανάτων μεταξύ των νεότερων ενηλίκων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σικάγο, Ιλινόις. Η αύξηση των θανάτων στο Κύμα 1 του Σικάγο ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη του Μπέργκαμο ή της Νέας Υόρκης - και ξεκίνησε αργότερα - παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ένα κρούσμα COVID-19 4-6 εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες δύο πόλεις.
Οι ημερήσιοι θάνατοι στο Μπέργκαμο, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020 είναι σταθεροί και δεν δείχνουν σημάδια εξάπλωσης παθογόνου παράγοντα ή ιδιαίτερα σοβαρής περιόδου γρίπης. Το Σικάγο ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα COVID-19 στις 24 Ιανουαρίου. Το Μπέργκαμο ένα μήνα αργότερα.
Οι θάνατοι στο Μπέργκαμο αρχίζουν να απογειώνονται αρκετά γρήγορα [1]. Η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα την 1η Μαρτίου, αλλά οι θάνατοι εκεί και στο Σικάγο παρέμειναν φυσιολογικοί μέχρι την ανακοίνωση στις ΗΠΑ των “15 Ημερών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης”.
Η Νέα Υόρκη αρχίζει να ανεβαίνει στις 18 Μαρτίου περίπου και εκτοξεύεται στα ύψη σε 1.200 θανάτους στις 6 Απριλίου.
Το Σικάγο είχε πιο αργό ξεκίνημα, με τους ημερήσιους θανάτους να ξεκινούν μια ανάβαση σε μια πολύ χαμηλότερη κορυφή κατά τη διάρκεια μιας πιο μακροσκελούς εκδήλωσης.
Οι ημερήσιοι θάνατοι για τα τρία μέρη από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2020 παρουσιάζουν μια περίεργη εικόνα διαδοχικών γεγονότων - σαν να ήταν όλοι “έτοιμοι στην εκκίνηση” και “στημένοι”, αλλά να τους δόθηκαν διαφορετικές εντολές για να “φύγουν”!
Το Μπέργκαμο “κερδίζει” το έπαθλο για τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις στους ημερήσιους θανάτους, από τον μέσο όρο πριν από την εκδήλωση έως την κορύφωση της εκδήλωσης, σχεδόν στο 1.000%. Η Νέα Υόρκη είχε 26.000-27.000 “επιπλέον” θανάτους [2] στο κύμα της, με μικρότερης διάρκειας άνοδο στην κορυφή από το Μπέργκαμο.
Το Σικάγο δεν έφτασε πουθενά κοντά στη Νέα Υόρκη σε ποσοστιαία αύξηση και χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος για να κορυφωθεί. Σημειώστε ότι το Σικάγο δεν έχει τόσο πυκνό πληθυσμό όσο η Νέα Υόρκη, αλλά είναι πολύ πιο πυκνό από το Μπέργκαμο (και εντόπισε ένα κρούσμα νωρίτερα από το Μπέργκαμο). Όπως η Νέα Υόρκη, έτσι και το Σικάγο είναι ένας διεθνής κόμβος ταξιδιών, με καθημερινές πτήσεις από και προς την Ασία, την Ευρώπη κλπ.
Οι άνθρωποι επισημαίνουν το μετρό της Νέας Υόρκης ως όχημα για την ξαφνική εξάπλωση, αλλά το Σικάγο έχει επίσης μετρό - και λεωφορεία και τρένα και ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις προς την Κίνα. Ο πληθυσμός του Μπέργκαμο δεν εξαρτάται από το ίδιο είδος δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών, από όσο γνωρίζω.
Ωστόσο, το Μπέργκαμο είχε μακράν το υψηλότερο ακαθάριστο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο, παρόλο που η νότια Ιταλία παρέμενε σχετικά αλώβητη.
Αναρωτιέμαι πώς αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ίδια “εξάπλωση” ιού; Ποια είναι η εξήγηση για τη διαφορετική “επίδραση” του υποτιθέμενου νέου θανατηφόρου παθογόνου στους ημερήσιους θανάτους στην επαρχία του Μπέργκαμο, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο;
Δεν απαιτείται εξήγηση για το Μπέργκαμο και τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον, ώστε να αποδοθούν χαρακτηριστικά σε ένα παθογόνο και μια κατάσταση που
δεν παρατηρήθηκε αλλού ή ποτέ ξανά, και
δεν έχει παρατηρηθεί με κανένα παθογόνο, στο βαθμό ικανότητας δημιουργίας μαζικών απωλειών; [3]
Πότε πρέπει να υποθέσουμε ότι ξεκίνησε η “εξάπλωση” σε καθεμία από τις τρεις πόλεις; Εάν αυτός ο νέος θανατηφόρος κορωνοϊός εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, τότε γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να επηρεάσει τους ημερήσιους θανάτους στο Σικάγο; Γιατί το παθογόνο δεν ήταν πουθενά, μέχρι που ήταν παντού, όπως το θέτει ο Todd Kenyon — και πιο θανατηφόρο στη Νέα Υόρκη από ό,τι σε ένα κρουαζιερόπλοιο γεμάτο με ηλικιωμένους επιβάτες;
Χάρη εν μέρει στα ελλείποντα, ασυμβίβαστα και εντελώς απίστευτα δεδομένα για τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, πρέπει να ρωτήσω:
ΔΕΝ υπήρχε πραγματικά υπερβάλλουσα θνησιμότητα πριν από τις κρατικές παρεμβάσεις και τα τεστ στα νοσοκομεία – παρά τις αναφορές για μια μάλλον σκληρή περίοδο γρίπης [4] και άλλους παράγοντες [5];
Θα μπορούσε η ταχύτητα και η απότομη κλίση των καμπυλών στη βόρεια Ιταλία και τη Νέα Υόρκη να περιλαμβάνουν θανάτους που συνέβησαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο, τον Ιανουάριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2019 και “σπρώχτηκαν” στους θανάτους του Κύματος 1, πιθανώς υπό την αιγίδα του “πιθανού” θανάτου από την COVID-19; Πού είναι τα πιστοποιητικά θανάτου που μπορούν να τεκμηριώσουν αυτά τα γεγονότα; Οι αριθμοί σε ένα δημόσιο αρχείο δεδομένων δεν αποτελούν απόδειξη, ειδικά όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τους αριθμούς για να δικαιολογήσουν την ανάκληση των ελευθεριών και τις βλάβες σε ευάλωτους πληθυσμούς (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών).
Τα δόλια ψεύτικα δεδομένα δεν θα σήμαιναν ότι χιλιάδες ιατρογενείς θάνατοι δεν συνέβησαν τις ανοιξιάτικες εβδομάδες, αλλά μάλλον θα σήμαινε ότι οι καμπύλες έχουν παραβιαστεί και δεν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τους θανάτους που συνέβησαν στην πραγματικότητα κάθε μέρα (και μόνο σε μία ημέρα ή/και μόνο σε ένα μέρος).
Τουλάχιστον, έχουμε μείνει με αυτό που περιέγραψε πρόσφατα ο Nick Hudson ως:
“…εντελώς διαφορετικά μέρη με παρόμοια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά [που] παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα θνησιμότητας… οι διαφορές δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τη δυναμική του ιού. Κάτι άλλο έκανε τη δουλειά του…
Συμφωνώ:
Κάτι άλλο έκανε τη δουλειά του - κάτι που δεν εξηγείται από την ξαφνική εξάπλωση ενός νέου, επικίνδυνου κορωνοϊού από τη Γουχάν, που έτρεξε σε όλο τον κόσμο με αστραπιαία ταχύτητα και —πιθανώς— κάτι άλλο εκτός από τις μυριάδες συνεισφέρουσες δυνάμεις και τους παράγοντες που είναι ήδη γνωστό ότι έκαναν τη δουλειά τους, στο Μπέργκαμο, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και αλλού.
1 Στο βίντεο, κατά λάθος είπα “αμέσως”, γιατί είχα στο μυαλό μου τα στοιχεία του Νοσοκομείου του Μπέργκαμο, τα οποία δείχνουν ότι τα κρούσματα COVID στα νοσοκομεία αυξήθηκαν με την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος.
2 Ανάλογα με την πηγή, π.χ. πόλης ή ομοσπονδιακή.
3 Ο SARS και ο H1N1 φαίνεται να είναι δοκιμαστικά φαινόμενα. Ακόμη και το 1918 δεν είναι ένα οριστικό παράδειγμα (Ένα πρόσφατο άρθρο του HART Group το συνοψίζει όμορφα).
4 Για παράδειγμα: https://web.archive.org/web/20191206132031/https://health.ny.gov/press/releases/2019/2019-12-05_influenza_is_prevalent.htm, https://www.cbsnews.com/news/flu-season-comes-early-this-year-due-to-unexpected-virus-cdc-says/
5 Για μια καλή επισκόπηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που παίζουν στην Ιταλία, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο της Άμυνας για την Ελευθερία της Υγείας.
ότι κάτι άλλο έτρεχε παράλληλα είναι δεδομένο... δεν ξέρω αν είναι 5g ή εμβόλια γρίπης αλλά θέλει έρευνα...